Ga mee op Expeditie frisseblik en ervaar de natuur & cultuur van Noord-Holland
Elk museum op zich belicht een eigen aspect van de rijke Noord-Hollandse geschiedenis en cultuur – van kaasbereiding tot waterbeheer en industrieel erfgoed. Met boeiende tentoonstellingen, educatieve programma’s en prachtige locaties, is een bezoek aan deze musea meer dan de moeite waard, voor zowel de lokale bevolking als toeristen.
Eerder werkten deze musea samen aan het project ‘Cultureel Varen’. Mensen kunnen over het water in een schitterende elektrische sloep de verschillende musea bezoeken en genieten van de omgeving.
Na deze vruchtbare samenwerking was het een logische gedachte om bezoekers ook de mogelijkheid te bieden om naar de musea te wandelen of te fietsen, mits via aantrekkelijke routes. Zo werd al snel het idee geboren om wandel- en fietsroutes te ontwikkelen die al een ware beleving op zich zouden zijn, die aanvoelen als een ontdekkingsreis door een deel van Noord-Holland. Een reis waarin je met andere ogen gaat kijken naar het typisch Nederlandse landschap, cultuur en natuur: Expeditie Frisseblik zag het levenslicht!
De routeboekjes vormen enerzijds de afsluiting van het samenwerkingsproject ‘Cultureel Wandelen en Fietsen’, anderzijds is het de voortzetting van de samenwerking, het verder uitbouwen van het culturele netwerk en het mogelijk uitbreiden van routes en ga zo maar door.
Of je nu een enthousiaste wandelaar bent die graag de paden verkent of een fervent fietser die de wind door zijn haren wil voelen, Expeditie Frisseblik biedt voor ieder wat wils. Doe het lekker op eigen tempo, maak herinneringen die een leven lang meegaan en laat je betoveren door de schoonheid van Noord-Holland.
De musea wachten op je, dus pak je paspoort en ga op expeditie!
Wandelroutes
Eerstelingenpad
Het Eerstelingenpad is een wandeling rond het Oosterdel gebied in Broek op Langedijk. De wandeling van bijna 5 kilometer voert u rond het Oosterdel, het laatste overgebleven deel van het Rijk der duizend eilanden. Het waterrijke gebied (80 ha) bestaat uit ruim 200 eilandjes (akkertjes) waar natuur en resten van een oude landbouwcultuur samengaan.
De toegang tot het gebied is vrij. Honden zijn in het gebied niet toegestaan. De wandeling gaat niet altijd over verharde paden en is niet geschikt voor rolstoelgebruikers. De route is ook te vinden op de IVN route app.
Het Eerstelingenpad is genoemd naar het aardappelras Eersteling. In het Oosterdel gebied konden deze aardappels heel vroeg in het seizoen verbouwd worden omdat de kans op nachtvorst hier kleiner was dan elders. Dankzij al het water in de sloten koelde s´nacht wat minder af.
Wandelroute van 5 kilometer | 16 stoppunten | Startpunt: Museum Broekerveiling, Museumweg 2, 1721 BW Broek op Langedijk.
Poldermuseum
Poldermuseum Het Oude Gemaal is een Nederlands historisch en educatief museum in de Noord-Hollandse plaats Heerhugowaard. Het museum is gevestigd in het voor-malige poldergemaal gebouwd in 1877 aan de Huygendijk, de zuidelijke ringdijk en onderdeel van de Westfriese Omringdijk.
Het gemaal verving tientallen windmolens die vanaf de droogmaking van het meer De Waert aan het begin van de 17de eeuw, dienst hadden gedaan.
In de jaren dertig van de vorige eeuw is het gemaal overgegaan op dieselmotor techniek en tijdens de oorlog elektrisch geworden. Tot 1994 is het gemaal in bedrijf geweest. Vanaf dat jaar heeft het nieuwe gemaal, gebouwd naast het oude gemaal, alle pompfuncties overgenomen.
Ter hoogte van beide gemalen is de plaats waar de polder Heerhugowaard het diepst is: 3,90 meter onder NAP. In het noorden is de polderbodem hoger, 2,50 meter onder NAP. Al het regenwater stroomt af naar het tot in 2024 enige uitslaande
gemaal. In dat jaar is het tweede gemaal aan het kanaal Alkmaar-Kolhorn in gebruik genomen.
Het Poldermuseum is gestart in 1979 en is in 2018 ingrijpend verbouwd. In het museum staat de geschiedenis van de polder Heerhugowaard en het water-beheer centraal.
Wandelroute van 6,5 kilometer | 12 stoppunten | Startpunt: Poldermuseum Heerhugowaard, Huygendijk 17, 1703 RG Heerhugowaard.
Fietsroutes
Het Museum Kwartet
Deze fietstocht langs de vier musea strekt zich uit over een route van zo’n 35 kilometer. Door deze afstand zorgvuldig te plannen als een dagvullend avontuur, blijft er ruim voldoende tijd over om niet alleen de musea te verkennen, maar ook om te genieten van de verschillende bezienswaardigheden en de prachtige natuurlijke omgeving.
Wat deze tocht extra bijzonder maakt, is dat je vanuit elk van de vier musea kunt vertrekken. Dit biedt een flexibele startoptie, afhankelijk van je locatie of voorkeur. Kortom de ultieme fietstocht voor iedere natuur-en cultuurliefhebber!
Fietstroute van 35 kilometer | 20 stoppunten | Startpunt: Een van de musea
De Grote Waert
Poldermuseum Het Oude Gemaal is een Nederlands historisch en educatief museum in de Noord-Hollandse plaats Heerhugowaard. Het museum is gevestigd in het voormalige poldergemaal gebouwd in 1877 aan de Huygendijk, de zuidelijke ringdijk en onderdeel van de Westfriese Omringdijk.
Het gemaal verving tientallen windmolens die vanaf de droogmaking van het meer De Waert aan het begin van de 17de eeuw, dienst hadden gedaan.
In de jaren dertig van de vorige eeuw is het gemaal overgegaan op dieselmotor techniek en tijdens de oorlog elektrisch geworden. Tot 1994 is het gemaal in bedrijf geweest. Vanaf dat jaar heeft het nieuwe gemaal, gebouwd naast het oude gemaal, alle pompfuncties overgenomen.
Ter hoogte van beide gemalen is de plaats waar de polder Heerhugowaard het diepst is: 3,90 meter onder NAP. In het noorden is de polderbodem hoger, 2,50 meter onder NAP. Al het regenwater stroomt af naar het tot in 2024 enige uitslaande gemaal. In dat jaar is het tweede gemaal gelegen aan het kanaal Alkmaar-Kolhorn in gebruik genomen. Het Poldermuseum is gestart in 1979 en is in 2018 ingrijpend verbouwd. In het museum staat de geschiedenis van de polder Heerhugowaard en het waterbeheer centraal.
Fietstroute van 35 kilometer | 20 stoppunten | Startpunt: Poldermuseum Heerhugowaard, Huygendijk 17, 1703 RG Heerhugowaard.
Rondje Geestmerambacht
Deze route gaat door een groot deel van de polder het Geestmerambacht. Vroeger een grote polder met meer dan 15000 akkers als eilanden in het water. Nu een efficiënte rijpolder met asfaltwegen waaraan de akkerbouwbedrijven zijn gevestigd. Tijdens de tocht wordt duidelijk dat er geknabbeld wordt aan het agrarische aspect van het landschap. De nieuwbouw neemt de plaats in van de landbouw. Ook is er plaats voor nieuwe natuur. En de doormalig Gemeente Langedijk (nu Dijk en Waard) heeft midden in het landbouwgebied een groot industrieterrein tot ontwikkeling laten komen.
Enkele gedeelten vallen samen met het fietsknooppunten netwerk Noord-Holland. Onderweg komt u diverse informatieborden tegen met gegevens over de locatie. Voor de liefhebbers zijn er onderweg ook borden met gedichten over de omgeving.
Fietstroute van 23 kilometer | 17 stoppunten | Startpunt: Museum Broekerveiling, Museumweg 2, 1721 BW Broek op Langedijk.