Als het aan Nico ligt wordt de bevrijding in 2025 feestelijk gevierd. “Het plan had ik al langer, eigenlijk al voor de viering van 75 jaar bevrijding, maar corona gooide roet in het eten. Het zaadje hiervoor werd gepland tijdens een kennismaking met Oorlogsmuseum Medemblik. Dit gebeurde tijdens een regiosafari. Daar kreeg ik zoveel inspiratie en zag ik mogelijkheden voor een samenwerking. Ik legde het plan voor aan mijn bestuur en kreeg groen licht om oriënterende gesprekken aan te gaan. Zo sprak ik met Monique Stam, oud-wethouder van Heerhugowaard, die tot doel heeft het comité 4 & 5 mei toekomstbestendig te maken. Ook zij was positief toen ik haar vertelde van de ideeën om in 2025 de bevrijding breder dan 4 en 5 mei te vieren. Maar daarnaast ben ik ook in gesprek met museum BroekerVeiling, Poldermuseum Heerhugowaard en met Arie Kaan, de Langedijker historicus, om tot een samenwerking te komen.”
Bevrijding vieren
De reden voor de plannen ligt in het feit dat Nico het jammer vindt dat de bevrijding nogal eenzijdig gevierd wordt. “Tijdens Bevrijdingspop in Oudkarspel en op het Raadhuisplein in Heerhugowaard bestaat het vieren van de bevrijding uit live muziek onder het genot van een drankje. Daar is niks mis mee en moet vooral behouden blijven, maar over 10 jaar weet niemand meer wat er nu eigenlijk gevierd wordt. Nu de oorlog steeds verder in ons verleden ligt, is het belangrijk om vooral jongere generaties te blijven informeren over deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Tijdens het bezoek aan het Oorlogsmuseum zag ik dat ze een geweldig kant-en-klaar lesprogramma hebben voor scholieren. Dat bestaat uit 9 lesuren, waarin de kinderen in groepjes van 3-4 werken. Door dit programma op de 30 lagere scholen in onze gemeente aan te bieden, borgen we ons verleden voor de toekomst. Daarom gaan we alle scholen benaderen. Uiteindelijk willen we ze als afsluiting naar het Oorlogsmuseum laten gaan, waar een interactief programma – in een soort escaperoom setting – op ze wacht.”
Activiteiten
De verschillende activiteiten worden vanuit Stichting Promotie Dijk en Waard geïnitieerd. “Maar het is niet de bedoeling dat wij al die activiteiten ook zelf gaan organiseren” vertelt Nico. “Ongeveer anderhalf jaar geleden kwam ik in contact met Mandy. Zij werkt bij Bureau Artifex, dat ook o.a. het Prinsengrachtconcert in Amsterdam organiseert en in september dit jaar ook ‘Brabant herinnert’, een enorm evenement omtrent de herdenking van de Slag om Arnhem. Ook hier hebben we veel inspiratie voor onze eigen festiviteiten opgedaan. We zijn blij dat zij ons op vrijwillige basis, als echte Dijk en Waarder, wil ondersteunen.”
De activiteiten en evenementen concentreren zich op de week nà de 4 en 5 mei activiteiten, met een sluiting op zaterdag 17 mei. “We hebben het Langedijker Koor gevraagd om zondag 11 mei in het Kanaalpark op te treden op een dekschuit, maar we willen voor die dag meer koren uitnodigen. Ook hebben we een toezegging van de Dragons uit Alkmaar om op zaterdag 10 mei een dragonbootrace te organiseren. Hierbij kunnen families, vriendengroepen, buurtverenigingen of bedrijven een boot reserveren met 16 plekken om mee te doen aan een wedstijd! Gesprekken met Kanowaard en roeivereniging Ossa zijn nog gaande om te kijken wat zij eventueel kunnen betekenen in de festiviteiten. De historische verenigingen zijn inmiddels aan de slag met het verzamelen van informatie over de hongerwinter. Daar komen lezingen over, maar ook een expositie. En we gaan de plekken in onze gemeente, waar een verhaal over de oorlog te vertellen is, zichtbaar maken en aan elkaar knopen middels fiets- en wandelroutes.”
Geschiedenis levend houden
Om de geschiedenis van de oorlog ook in beeld te brengen, zijn de toneelvereniging en dansgroep betrokken, maar wordt ook contact gelegd met fanfare en dweilorkest. “Het idee is dat zij een voorstelling opvoeren in alle kernen. Dat doen we op een moderne manier, met ook zang en dans, om zo het verleden naar het heden te trekken. Naast allerlei culture activiteiten is er ook een sportief element: op zaterdag 10 mei wordt er een triatlon georganiseerd door sportschool Thom van Straten en we zijn in contact met de landelijke retrofiets-organisatie. Daarmee willen we onderzoeken of het mogelijk is een 100 kilometerlange fietsroute opzetten op 10 of 11 mei, die door het West-Friese landschap gaat, langs plekken waar Engelse vliegtuigen zijn neergestort, maar die ook naar het Oorlogsmuseum in Medemblik voert. Start- en eindpunt wordt daarvoor ook het Kanaalpark. Daarnaast willen we een themamarkt organiseren en tot slot zijn we in gesprek met Stichting Anjer Veteranen en Stichting Thuis, voor onder andere militairen met PTSS. Het is één grote puzzel, waarvan we nu de puzzelstukjes nog in elkaar aan het leggen zijn.”
Kanaalpark
Centraal in diverse activiteiten staat het Kanaalpark. “Een park dat de verbinding vormt tussen het oude Langedijk en Heerhugowaard waar de komende jaren veel geïnvesteerd gaat worden door de gemeente om er een recreatieve invulling aan te geven. Er is al regelmatig contact met de gemeente, om ons plan te ontvouwen, maar ook om te zorgen dat alle ideeën breed gedragen worden en we er echt samen een festiviteit van en voor iedereen in Dijk en Waard van maken!”
Bekijk alle evenementen die gepland zijn en te maken hebben met 80 jaar vrijheid in Dijk en Waard.