Suzanne Jong (58) en Rob Basten (58)
“Voorrecht om in de Twuyvermolen te mogen wonen”
Midden in de polder, aan de rand van Sint Pancras wonen Rob en Suzanne samen met hun zoon Casijn in de Twuyvermolen. Suzanne is een geboren en getogen Langedijker. Zij werd geboren in Noord-Scharwoude. “Daarna heeft Suzanne in bijna elk dorp van Langedijk wel gewoond”, grapt Rob.
Zelf komt Rob uit de Achterhoek en na zijn studie Theologie in Groningen, werd hij in 1993 predikant in Langedijk en omstreken en daarna vanaf 2002 in Haarlem. In de tijd in Langedijk leerden Rob en Suzanne elkaar via de kerk kennen. In 2005 gingen Suzanne en Rob een geregistreerd partnerschap met elkaar aan en gingen ze samenwonen in een nieuw huis in Zuid-Scharwoude.
Suzanne en Rob hebben samen zes kinderen, waarvan één nog thuis woont, en genieten ze erg van het oma en opa zijn.
Waarom een molen?
Suzanne en Rob hadden een mooi groot huis in Zuid-Scharwoude, met uitzicht over een wijngaard en een hele grote studeerkamer. Toch wilde Suzanne graag verhuizen, aangezien alleen hun jongste kind nog thuis woonde en het huis te groot was voor hun drieën. Rob wilde niet verhuizen, maar er was één uitzondering.
“Ik ga alleen maar weg als je echt iets bijzonders vindt”, aldus Rob tegen Suzanne. Suzanne liet dit zich geen twee keer zeggen. “Binnen 2 weken zag ik via het Langedijkertje dat de Twuyvermolen te koop stond en op een zonnige dag in mei spraken we af met de makelaar om de molen te bezichtigen. De molen was donker en oud, maar zeker niet zo klein als wij dachten. Voor ons met z’n drieën was het perfect. De verkoopmakelaar vertelde ons dat er meer kapers op de kust waren. Toen besloten we om de stap te wagen”, aldus Suzanne.
Restauratie
Suzanne en Rob kochten de Twuyvermolen in november 2014 van meneer J. Kriek, die sinds 1985 de molenaar was.
“Wij wisten helemaal niks van molens, gelukkig kwamen wij al snel bij Poland Molenmakers terecht in Broek op Langedijk, 400 meter van ons vandaan! Zij verzorgden voor ons de grote restauratie en molenbouw. Voor de verdere afwerking hebben we de hulp ingeschakeld van de oom van Suzanne, die is scheepsinterieurbouwer en een neef van haar kant , die meubelmaker is,” vult Rob aan. “Voor het bouwkundige ontwerp van het interieur, waarin veel glas is verwerkt, zijn we veel dank verschuldigd aan architect Rob de Vries uit Alkmaar.”
De restauratie duurde in totaal een kleine twee jaar. In september 2016 konden ze intrekken in de molen. Op 6 april 2017 behaalde Rob zijn diploma als vrijwillig molenaar en stopte hij als dominee in Haarlem en werkt hij nu als freelancer. In september 2018 werd het educatieve centrum 'de Vijzel' bij de molen voltooid.
Toekomst
Hoewel de handen van Suzanne alweer jeuken om een nieuw project aan te vliegen, blijft het stel voorlopig nog wel in de molen aan het Kanaalpark wonen. Ze zien de ontwikkeling van het gebied positief tegemoet.
“We vinden het belangrijk dat niet alleen wij, maar veel meer mensen kunnen genieten van al het moois in deze omgeving”, vertelt Suzanne. “De Twuyvermolen is een rijksmonument en wij hebben het voorrecht hierin te mogen wonen. Deze mooie plek laten we graag zien om zo het verhaal van de molen en de geschiedenis door te geven. Iedereen mag langskomen. De deur staat altijd open,” besluit Rob.