Nico Vader in zijn museum
Nico Vader in zijn museum

Nico Vader
“De historie is hier zichtbaar en tastbaar”

“Het Kanaalpark Dijk en Waard is een gebied met een rijke geschiedenis. In de loop der tijd is de omgeving sterk veranderd, maar gelukkig is een aantal bijzondere plekken goed bewaard gebleven. De historie is hier zichtbaar en tastbaar. Daar mogen we trots op zijn.”



Woorden van Nico Vader (70), een bekende Dijk en Waarder met een enorme kennis van het gebied dat nu Kanaalpark heet. Hij is al sinds 1997 betrokken bij Stichting Langedijk Waterrijk en de voormalige scheepsbouwkundige is ook de trotse eigenaar van  de Schuitenhelling, een museum van oude vaartuigen en industrieel erfgoed in zijn eigen achtertuin aan de Sluiskade 16 in Broek op Langedijk. 

Cultureel erfgoed

Nico’s grote passie is het behoud van cultureel erfgoed. Hij verzamelt al decennia oude machines en gereedschappen die hij kan gebruiken voor het onderhoud van historische boten. Ook heeft hij al diverse boten zelf gebouwd. En als hij niet bezig is op de Schuitenhelling, dan is hij met groepen aan het varen of is hij op een andere manier bezig om zijn liefde voor boten en het water met anderen te delen. 



“Ik ben hier komen wonen omdat het verleden en het heden hier met elkaar in verbinding staan. De Schuitenhelling grenst aan landschapsreservaat Oosterdel. Ooit telde dit gebied 15.700 eilanden. Door herverkaveling zijn veel eilanden verloren gegaan. Gelukkig zijn 250 eilandjes bewaard gebleven. Dat is uniek voor Nederland. Eigenlijk kun je alleen hier nog zien hoe het vroeger was.΅

Markante punten

“Het Kanaalpark heeft heel wat te bieden. Naast de Oosterdel vind je in dit gebied ook Museum BroekerVeiling. Op deze oudste doorvaarveiling ter wereld wordt nog steeds groente en fruit, net als vroeger, met bootjes binnengevaren en geveild. En verder heb je ook nog de oude sluis en de molens.”



Nico werd als kind al aangetrokken door de scheepsbouw. “In mijn geboorteplaats Warmenhuizen was ik als kind al regelmatig te vinden op de werf van Bertus Potveer. Ik vond het prachtig om te zien hoe de schepen werden gebouwd. Uiteindelijk ben ik zelf scheepsbouwkundige geworden. Toen ik op Langedijk kwam wonen, ben ik begonnen met de Schuitenhelling. Tja, dat is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby.”

Langedijk Waterrijk

Nico is graag buiten, maar hij zit ook vaak aan de vergadertafel. Zo is hij is al sinds jaar en dag bestuurslid cultureel erfgoed van Stichting Langedijk Waterrijk, die onder meer oude vaarwegen in ere wil herstellen en  met elkaar verbinden. Gemeente Dijk en Waard werkt nauw samen met de stichting. Mede door deze samenwerking is het programma ‘Langedijk Ontwikkelt Met Water’ ontstaan. Verder is Nico bestuurslid van de Federatie Varend Erfgoed Nederland en vanuit die rol tevens adviseur ben van de Stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN), waar al het mobiele erfgoed (water, rail, lucht en weg) is ondergebracht.



“We zijn met Langedijk Waterrijk op de goede weg, maar er is nog genoeg te doen”, aldus Nico. “We zijn nu bezig met een boek over 30 jaar Langedijk Waterrijk. En we zijn begonnen met de voorbereiding van ‘Koolsail 2025’. Dit evenement vindt volgend jaar plaats in het Pinksterweekeinde van 6 tot en met 9 juni.”

Gevarieerd programma

Koolsail 2025 kent een gevarieerd programma met veel activiteiten. Met onder meer aandacht voor kunst, cultuur, muziek, varend erfgoed en watersport. Nico: “We willen met Koolsail, dat voor de zesde keer wordt gehouden, aandacht vragen voor de waterrijke omgeving. Dit sluit goed aan op de nieuwe plannen voor Kanaalpark.” 

Ontdek de evenementen in Kanaalpark

Geen events gevonden.