Pascal Luyckx
Pascal Luyckx

Pascal Luyckx (52)  
“Bij de sluit staat de veiligheid voorop”

“Zoek je het mooiste plekkie van Broek op Langedijk? Dan moet naar je bij de sluis zijn. Met aan de ene kan het Rijk der Duizend Eilanden met veel smalle vaarroutes en aan de andere kant het brede kanaal. Mensen komen hier graag. We scoren met gastvrijheid een dikke tien.”



Sluiswachter Pascal Luyckx (52) voelt zich thuis bij de sluis die op 25 juni 1941 werd geopend. 

De sluis is elk jaar geopend tijdens het vaarseizoen van medio april tot medio oktober. Elk jaar gaan duizenden boten door de sluis. “Het record is 276 boten op één dag. Dat was op 21 mei 2020 tijdens de coronapandemie. Veel dingen mochten toen niet meer. Veel mensen gingen in die periode met hun gezin het water op.”

Vrijwilligers

Pascal is al jaren het gezicht van de sluis. Hij is eigenlijk sluiswachter én havenmeester. “Haha, de mensen kennen mij van die twee functies, maar ik ben ook schoonmaker, beveiliger, hovenier, gastheer en begeleider van de vrijwilligers die bij de sluis helpen. In het team van de vrijwilligers zitten altijd wel een paar mensen die een reïntegratietraject volgen. Het is mooi om deze mensen te helpen bij hun terugkeer naar de maatschappij.

Veel sluizen in Nederland worden inmiddels met behulp van camera’s op afstand bediend. De bediening van de sluis Broek op Langedijk is nog steeds in handen van een sluiswachter die op locatie aanwezig is. “Het lijkt allemaal heel simpel, maar je hebt wel met heel veel verschillende boten en verschillende mensen te maken. De veiligheid staat voorop. Ons team zorgt ervoor dat mensen zonder problemen de sluis kunnen gebruiken.”


Pascal komt oorspronkelijk uit Bergen. Na de scheiding van zijn ouders vertrok hij als tiener naar Spanje. “Mijn vader werkte daar als makelaar en hij wilde dat ik bij hem kwam werken. Op kantoor werken vond ik helemaal niets. Ik ben toen in Spanje in de horeca beland”

Diskjockey

“Ik begon als schoonmaker. Op een dag kwam de vaste diskjockey niet opdagen. Mijn baas was helemaal in paniek. Hij vroeg mij of ik een invaller kon regelen. Ik zei toen: laat mij het maar doen. Vanaf dat moment ben diskjockey gebleven.”

“Ik heb aan de oostkust van Spanje op veel plaatsen voor veel publiek gedraaid. Dat heb ik 20 jaar gedaan. En toen vond ik het tijd om naar Nederland terug te gaan. Die optredens zijn altijd ‘s avonds en vaak tot in de kleine uurtjes. Uiteindelijk is dat niet goed voor de gezondheid.” 

Geen dag is hetzelfde 

Eenmaal terug in Nederland had Pascal in korte tijd verschillende banen. In Broek op Langedijk vond hij rust en voldoening. “Ik heb het hier erg naar mijn zin. Geen dag is hetzelfde en je ontmoet elke dag nieuwe mensen. Daarnaast leer je veel mensen steeds beter kennen. Dat zijn de mensen die hier uit de buurt komen.”



Ook hecht Pascal veel waarde aan de vrijwilligers die bij de sluis komen helpen. “Ja, we vormen samen een soort familie. We houden van het werk dat we samen doen. Er zijn vrijwilligers die hier al jaren actief zijn. Ook oud-vrijwilligers komen hier nog vaak langs.”

Herinrichting

Pascal hoopt dat de nieuwe plannen voor het Kanaalpark ook een positieve invloed hebben op de beoogde herinrichting van het havenplein in Broek op Langedijk. 

“Dat plan speelt al jaren, maar de uitvoering laat nog op zich wachten. Bij de herinrichting wordt ook de sluis meegenomen. Het wordt hoog tijd dat de sluis wordt aangepakt. Zo zijn de steigers echt aan vervanging toe.”